+1 479 231 4221
Blog

Managementul personalităţilor puternice

Autor: Monica Soare, data publicarii: 30 ian 2014

Atunci când auzim cuvântul puternic, ne gândim probabil la ceva stabil, de neclintit, dar în momentul în care spunem personalitate puternică, se poate ca sintagma să capete şi conotaţii peiorative cum ar fi: dificil, agresiv, inflexibil sau nesănătos pentru o companie. Majoritatea companiilor experimentează probleme atunci când vine vorba despre relaţiile directe între colegi sau, în relaţia șef-subordonat. Dar ce se întâmplă atunci când o astfel de personalitate se află în fruntea unei unei echipe sau este CEO-ul unei companii cu tradiţie?

Robert Hogan, un faimos psiholog american, susţine că toţi liderii au crescut şi au ajuns în poziţii de top datorită personalităţii lor puternice. Deseori se întâmplă ca aceste personalităţi să deţină şi trăsături de caracrer precum: aroganţa, manipularea, teatralitatea, perfecţionismul care, negestionate corect, duc în timp la eşec. De regulă, într-o companie, HR-ul este liantul dintre oamenii din companie şi acest lider puternic. Omul de HR trebuie să fie capabil de a gestiona corect aceste personalităţi puternice care de  cele mai multe ori sunt specialişti foarte buni, strategi de excepţie sau inovatori care pot aduce copmaniei beneficii multiple. Însă până la un bun management al personalităţilor puternice, aceştia se vor lovi de neînţelegerea celor din jur, conflicte de muncă, nu vor da randamentul aşteptat ca în final să părăsească compania.

Este normal ca şi liderii să aibă impulsuri negative, de altfel, oamenii pot fi lideri mununaţi, dar sunt fiinţe umane supuse greşelii. Eşecul se poate să nu vină doar din nepricepere sau din slaba adaptabilitate la noile circumstanţe ci pur şi simplu din prea multă încredere în sine, încrederea oarbă în propriile opinii, aroganţă, permanentă suspiciune, izolare.

O trăsătură a personalităţilor puternice poate fi volatilitatea. Cel mai sugestiv model pentru un astfel de comportament este faimosul Steve Jobs, fondatorul Apple. Pe lângă faptul că este denumit un geniu al tehnologiei, Jobs, se pare să fi avut multe eşecuri de management. Apropiaţii lui spuneau că era fost foarte individualist şi avea foarte mare încredere în propriile puteri. Între angajaţii Apple exista vorba Good Steve, Bad Steve pentru că nu ştiai niciodată în ce toane îl prinzi.

Se întâmpla ca într-o zi să îşi laude echipa, ca în cealaltă zi, pentru o chestiune minoră să le adreseze cuvinte grele. Cu toate astea, în timp, echipa s-a obişnuit cu acest stil şi stăteau lângă el în ciuda personalităţii sale bipolare. Pe de altă parte, mulţi specialişti au renunţat la Apple datorită acestei instabilităţi. Probabil aceste instabilităţi veneau pe fondul stresului, al frustrărilor şi al credinţei că are întotdeauna perfectă dreptate şi că toate lucrurile i se cuvin. Steve Jobs a fost, fără îndoială un lider ce va rămâne în istorie pentru ceea ce a reuşit să facă pentru industria IT, a fost o personalitate puternică, cu o trăsătură impregnantă de caracter care a fost mai mult sau mai puţin corectată.

Dacă sunteţi coach al unei astfel de personalităţi sau sunteţi mâna lui dreaptă, trebuie să fiţi capabili să le oferiţi foarte multe garanţii, să vă asiguraţi că sunt foarte informaţi, să reduceţi pe cât se poate surprizele şi să le expuneţi mereu planurile dumneavoastră de viitor. Modelul general pentru colaborarea cu ei este similar cu încercarea de a linişti un copil irascibil.

Pentru ca aceste personalităţi puternice să fie înţelese într-o companie, rolul HR-ului este să creeze structuri şi procese pentru feedback constant, dinspre angajaţi spre management, asta pentru a limitata posibilul impact distructiv al comportamentului volatil. Atunci când managerii nu dau crezare opiniei HR-ului, cel mai bine ar fi să uitilizaţi evaluări psihometrice, instrumente care au fidelitate şi care au fost validate pe mediul de business. Folosirea unor astfel de instrumente aduce un argument credibil şi obiectiv, cu grad ridicat de acceptare din partea persoanelor evaluate.

Să nu uitaţi că lider cu o personalitate puternică poate să vă aducă atât beneficii cât şi multă bătaie de cap în companie. Pentru a evita un eşec, înainte de decizia de angajare, ideal ar fi ca toţi candidaţii să fie evaluaţi obiectiv cu astfel de instrumente utilizate cu succes de companii cu renume internaţional. Dacă vă confruntaţi deja cu dificultăţi în gestionarea unei personalităţilor puternice, o evaluare ar ajuta ca punct de pornire pentru sesiunile de coaching privind dezvoltarea profesională.Testimoniale

"M-am simțit bine în timpul interviului, așa cum nu m-am mai simțit de multă vreme. Mi-a plăcut deschiderea recruiterului și faptul că am primit feedback în timpul conversației telefonice."

Candidat implicat în procesul de recrutare

„Trainer comunicativ, deschis, pregătit atât în ceea ce privește partea teoretică cât și cea practică.
Training bine structurat.”

Elena Mihai, Banca Transilvania

„Îmi place foarte mult Monica atât ca persoană cât și ca trainer, face totul să pară ușor și amuzant.
Trainingul a fost unul productiv, am învățat foarte multe, mi-a plăcut atmosfera destinsă și interactivă”

Mirela Atudorei, Transylvania College

Like us on Facebook

Nume:
Email:
Companie:
Functie:
 

 

 

 

Telefon: +1 479 231 4221  

 

Adresa: Str. Macesului nr. 56i,
Cluj-Napoca, jud. Cluj
© 2022 Artwin Consulting - firma de consultanta resurse umane, training si coaching