+1 479 231 4221
Blog

De ce ne pierdem motivaţia la mijlocul unui task?

Autor: Monica Soare, data publicarii: 06 feb 2014

Un studiu realizat recent de cercetătorii Universităţii Northwestern Kellog School din SUA, a demonstrat că în general, oamenii îşi pierd motivaţia la mijlocul unui task. Mai exact, participanţilor la studiu le-au fost date 9 eseuri de corectat. Rezultate au fost măsurate din unghiul numărului de greşeli corectate pe secundă.

Astfel, la începutul task-ului media a fost de 0.122 greşeli găsite pe secundă, ca la mijlocul taskului media greşelilor găsite să fie de doar 0.092. Foarte interesat este faptul că la sfârşitul sarcinii media creşte din nou la 0.124, dezvăluind fenomenul de “blocat la mijloc”. Liderul grupului de cercetători, Andrea Bonezzi, susţine că oamenii tind să fie motivaţi la începutul unei sarcini datorită progresului perceput faţă de momentul de plecare. La  sfârşit sunt stimulaţi de apropierea de sfârşit, dar la mijlocul sarcinii sunt demotivaţi şi îşi pierd interesul faţă de rezultat.

Artwin – De ce ne pierdem motivatia la mijlocul unui task

În cazul de faţă participanţii au avut doar o singură activitate izolată, fără stimuli externi, nu au fost motivaţi să facă această sarcină, dar nici demotivaţi. Ce se întâmplă atunci când avem şi stimuli externi precum: o echipă nepotrivită, ingratitudinea managerilor, tensiune în birou sau o şedinţă în care am fost mustraţi pentru un proiect ce nu a ieşit bine?

În condiţiile în care task-urile sunt parte a activităţii noastre zilnice iar unele dintre ele se defăşoară pe o perioadă mai lungă de timp, cum am putea face să avem un nivel de motivare constant pe întreaga perioadă a desfăşurării activităţii?

Cel mai important aspect este conştientizarea că dacă nu reuşim să ne auto-motivăm, nu există o persoană angajată pentru a face asta, iar dacă nu reuşim să o facem, calitatea muncii pe care o livrăm va scădea. Următorii paşi s-ar putea să vă ajute în soluţionarea acestei probleme.

1.    Concentraţi-vă asupra motivaţiei pentru a termina proiect

ul la care lucraţi. Poate că motivaţia este obţinerea unei măriri de salariu, trecerea pe o funcţie superioară sau câştigarea de experienţă în domeniu. Dacă vă este clar pentru ce “luptaţi”, pe parcursul proiectului încercaţi să vă proiectaţi imaginea succesului – când veţi obţine mărirea de salariu dorită sau veţi fi promovat.

 2.    Dacă sunteţi demotivat pentru că managerul nu vă arată niciodată recunoştintă, încercaţi să înţelegeţi cum să vă comportaţi cu personalităţile puternice. (Poate acest articol te va ajuta să înţelegi mai bine unele comportamente şi cum să te adresezi fiecărei tipologii  – Managementul personalităţilor puternice)

 3.    Dacă simţiţi că nu aveţi succes la job şi parcă task-urile zilnice nu vi se potrivesc, puteţi începe prin a vă bucura de micile succese. De asemenea liniştiţi-vă, în timp se vor vedea rezultatele şi concentraţi-vă din nou asupra obiectivului final.

Acum că ştim cu toţii că există riscul de a ne pierde motivarea la mijlocul task-urilor pe care le primim, trebuie să găsim cât de repede motivul care declanşază demotivarea şi să punem în practică soluţiile. Spor!Testimoniale

"M-am simțit bine în timpul interviului, așa cum nu m-am mai simțit de multă vreme. Mi-a plăcut deschiderea recruiterului și faptul că am primit feedback în timpul conversației telefonice."

Candidat implicat în procesul de recrutare

„Trainer comunicativ, deschis, pregătit atât în ceea ce privește partea teoretică cât și cea practică.
Training bine structurat.”

Elena Mihai, Banca Transilvania

„Îmi place foarte mult Monica atât ca persoană cât și ca trainer, face totul să pară ușor și amuzant.
Trainingul a fost unul productiv, am învățat foarte multe, mi-a plăcut atmosfera destinsă și interactivă”

Mirela Atudorei, Transylvania College

Like us on Facebook

Nume:
Email:
Companie:
Functie:
 

 

 

 

Telefon: +1 479 231 4221  

 

Adresa: Str. Macesului nr. 56i,
Cluj-Napoca, jud. Cluj
© 2022 Artwin Consulting - firma de consultanta resurse umane, training si coaching